TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?


 U rujnu 2019., nakon gotovo 10-godišnje stanke, kviz se ponovno počeo prikazivati na HTV-u.


„Tko želi biti milijunaš?“ nudi jedinstvenu priliku za ostvarenje snova, za osvajanje novčanog iznosa koji može promijeniti sve. Mogu li natjecatelji izdržati pod teretom očekivanja, s milijun razloga da daju najbolje od sebe u najuspješnijem svjetskom game-showu?


„Tko želi biti milijunaš?“ je natjecanje u kojem je opće znanje neodvojivo od ljudske prirode: od koncentracije, strategije i mentalne snage pojedinca. Izazov je to u kojem natjecatelji pomiču svoje granice odgovarajući na pitanja čija novčana vrijednost raste kako igra odmiče. Izazov kojem će uspjeti odgovoriti samo najpripravniji, odlučni kad im se postavi pitanje: „Je li to Vaš konačan odgovor?“.


Kviz znanja „Tko želi biti milijunaš?“ nastao je prema licenci tvrtke Celador. Kasniji je vlasnik formata postala tvrtka 2waytraffic i naposljetku Sony Pictures Television.


Izvornik je od 1998. do 2014. prikazivan na britanskom ITV-ju (voditelj Chris Tarrant). Kviz je otpočetka bio vrlo uspješan (s primamljivom nagradom, zanimljivim džokerima: pola-pola, pitaj publiku i džoker zovi), ali i kontroverzan (s pokušajem prevare Charlesa Ingrama i poznatim “kašljanjem” iz publike). Zanimljivo je da je izvorna ideja Milijunaša dugo držana u ladici dok napokon nije ugledala „svjetlo“ etera i postala jedna od najpopularnijih tv-franšiza u povijesti.


U doba najveće popularnosti „Milijunaša“ tvrtka Celador Films producirala je iznimno uspješan film „Milijunaš s ulice“ (snimljen za 15 milijuna dolara; u kinima diljem svijeta zaradio je gotovo 400 milijuna dolara). Od deset nominacija na 81. dodjeli Oscara 2009. zaradio je njih osam (uključujući i Oscara za najbolji film).


Na HTV-u je kviz najprije prikazivan od 2002. do 2010. i jedini je kviz nacionalne televizijske kuće koji se vratio na male ekrane.


Na HTV-u je u tih prvih osam godina emitirana 521 emisija, postavši od prve sezone neprekidno jedna od najgledanijih emisija, a prema ocjeni Celadora (izvornog vlasnika licence) jedna od najboljih verzija između 120 koje su se dotad emitirale diljem svijeta. Natjecatelji su igrali za maksimalnu nagradu od milijun kuna, odgovarajući na pitanja težina kojih se povećavala kako bi igra odmicala. U hrvatskoj je inačici jedino Mira Bičanić uspjela 2003. odgovoriti na svih 15 pitanja i osvojiti milijunski iznos.